Ghidul Michelin pentru mese rafinate explicat

Ghidul Michelin pentru mese rafinate explicat

Ghidul Michelin pentru mese rafinate explicat

Istoric

Ghidul Michelin pentru mese rafinate, care a lansat deja editia 2019, a inceput sa recomande restaurante in Franta cu un secol in urma, inainte de a deveni unul dintre cele mai competitive ghiduri internationale de acest gen.

Ghidul cu coperta rosie este publicat de producatorul francez de pneuri cu acelasi nume, avand mascota de anvelope care ofera un indiciu asupra originii. A fost publicata pentru prima data in Franta in 1900, cand pe drumuri erau mai putin de 3.000 de automobile, dar perspectivele pentru calatoriile cu masinile erau promitatoare. Pentru a incuraja soferii sa mearga pe drum si sa-si intensifice activitatea de fabricare a anvelopelor, fratii Andre si Edouard Michelin au decis sa tipareasca un ghid de calatorie. La inceput, a fost distribuita gratuit, a inclus harti, o modalitate de schimbare a anvelopelor si liste de mecanici si hoteluri de-a lungul traseului. Primul ciclu de 35.000 de exemplare a fost un succes, care au urmat ghidurile pentru Belgia, Germania, Portugalia si Spania.

Stelele mult ravnite

Michelin a introdus liste de restaurante in 1920, cand a inceput sa taxeze ghidul, ulterior trimitand inspectori sub acoperire. La inceputul anilor 1930 au aparut evaluarile printr-o ierarhie a stelelor care s-a dezvoltat in formula extrem de competitiva si ravnita pentru care ghidul este probabil cel mai cunoscut astazi. O stea indica “Un restaurant foarte bun din categoria sa”; doua stele este pentru “gatit excelent, merita o vizita”; si trei stele “Bucatarie exceptionala, merita o vizita in special.” Incepand cu anul 1997, Michelin a acordat si “Bib Gourmand”, care nu este o stea, dar desemneaza o cafenea care ofera mancare excelenta la preturi moderate.

Din aproximativ 20.000 de restaurante internationale enumerate, numai aproximativ 100 au atins cea mai inalta distinctie. Michelin se raspandeste la nivel global in 2005: paraseste Europa cu ghidul sau din New York, urmat in 2007 de editii pentru San Francisco, apoi Las Vegas si Los Angeles.

A fost distribuita in Asia cu o versiune pentru Tokyo in 2007, cand 90.000 de exemplare, in engleza si japoneza, au zburat de pe rafturi in 48 de ore.
Michelin a publicat primul sau ghid din Shanghai in 2016 si astazi exista versiuni pentru mai multe orase din Asia, inclusiv Bangkok, Seoul si Singapore, cu Rio de Janeiro si Sao Paulo de asemenea acoperite.

 

Controverse

Ghidul a fost criticat ca favorizand bucataria si tehnica franceza.
In 2016 au facut exceptie de la aceasta traditie si au acordat o stea unui magazin ieftin de produse alimentare de pe strazile din Singapore, cunoscut pentru o felie de pui inabusita.

 

Presiune

O mana de restaurante franceze au renuntat la statutul lor de trei stele datorita stresului de a fi judecati de inspectorii sai.
Ghidul Michelin a permis pentru prima data restaurantului francez “Le Suquet” sa se retraga din lista, dupa ce bucatarul a spus ca nu mai doreste sa gateasca sub presiune.

 

Sursa: https://economictimes.indiatimes.com/industry/services/hotels-/-restaurants/the-michelin-guide-to-fine-dining-explained/intense-pressure/slideshow/67637333.cms

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *