RECOMANDAREA BUCATARULUI: Cozonac

RECOMANDAREA BUCATARULUI: Cozonac

RECOMANDAREA BUCATARULUI: Cozonac

Cu totii stim ca elementul nelipsit de pe mesele noastre in seara de Craciun este cozonacul. Acesta este un desert foarte flexibil, care poate fi umplut cu nuca, mac, rahat, stafide sau orice combinatie intre aceste elemente. Asa ca am ales reteta mea preferata de cozonac care iti va aminti de copilarie si cu siguranta va fi vedeta sarbatorilor.

INGREDIENTE:

  • 1kg faina
  • 7 oua
  • 70 gr drojdie
  • 500 ml lapte
  • 125 ml ulei
  • 125 g unt
  • esenta de vanilie
  • esenta de rom
  • coaja rasa de la o lamaie
  • cacao
  • 200 gr nuca
  • stafide
  • rahat

MOD DE PREPARARE:

  1. Pune laptele pe foc, dizolva in el zaharul, esenta de vanilie, cea de rom si coaja de lamaie.
  2. Amesteca drojdia cu o lingurita de zahar pana se omogenizeaza, iar apoi amesteca totul cu o lingura de faina. Lasa-le la dospit pana isi dubleaza volumul.
  3. Incalzeste uleiul si topeste untul, dupa care ia-le de pe foc. Separa galbenusurile de albusuri de la 6 oua si presara o lingurita de sare peste galbenusuri, ca sa se ingalbeneasca si mai mult.
  4. Pune faina in vasul in care framanti aluatul, iar cand a dospit drojdia o asezi in mijlocul fainii si amesteci, adaugand cate putin laptele caldut, pana se omogenizeaza.
  5. Adauga apoi cele 6 galbenusuri si amesteci in continuare, pana cand coca este omogena.
  6. Acum poti sa adaugi uleiul caldut si untul topit si framanti pana nu se mai lipeste coca de mana si apar “basicute” in aluat, semn ca drojdia a inceput sa lucreze.
  7. Cand e totul gata, acoperi vasul cu un prosop si lasi sa creasca pana isi dubleaza volumul.
  8. Intre timp bati albusurile spuma, pui zahar si cacao dupa gust, nuca pisata si stafidele sau rahatul.
  9. Cand coca de cozonac si-a dublat volumul, imparti compozitia in doua, daca ai tavi mai mari, sau in trei daca ai tavi mai micute.
  10. Ungi masa cu ulei, intinzi coca cu mainile sau cu un sucitor, cat sa obtii o foaie groasa, pui umplutura in mijloc si impaturesti. Bunica ungea tavile cu unt si le tapeta cu faina, dar acum avem hartie de copt.
  11. Asezi cozonacii in tavi, acoperi din nou si mai lasi la dospit pana se dubleaza din nou cantitatea.
  12. Apoi unge cozonacii cu ou batut, pentru a fi luciosi, ii bagi in cuptorul incins si ii lasi acolo cam 40-45 de minute. La jumatea timpului, intorci tava in cuptor, iar la final faci testul scobitorii. Daca aceasta ramane curata, atunci cozonacii sunt gata de pus pe masa.

 

Astept pareri si fotografii!
Spor la gatit si sarbatori fericite alaturi de cei dragi!
Chef Liviu Balint

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *